Ceny nemovitostí neustále rostou.

A nedají si říct. Proč ceny nemovitostí stále rostou?

Ceny nemovitostí rostou dál bez ohledu na pandemii a rostoucí dav zájemců po vlastním bydlení.

Proč tomu tak je? Na to se podíváme v dnešním článku.

PROČ?

Rostoucí ceny čehokoli jsou obecně běžným jevem. Vzpomeňte si například, kolik před dvaceti lety stála kostka másla. Za vše může oslabování české měny a inflace.

U nemovitostí je navíc růst cen způsobený vývojem nabídky a poptávky po bydlení.

Na začátku roku 2019 vydržel průměrný inzerát na prodej nemovitosti 3 měsíce na realitním serveru, než se zalíbil nějakému zájemci. Dnes se tato doba zkrátila na 69 dní.

Poptávka tedy roste, ale nabídka naopak klesá. Na konci roku 2020 bylo podle statistik od Valuo na trhu o 10 % méně nemovitostí než začátkem předešlého roku.

Rostou opravdu všechny ceny nemovitostí?

Možná jsem vás prvním odstavcem trochu vyděsil. Pokusím se to napravit. Věděli jste, že navzdory rostoucím cenám nemovitostí se ceny nájmů rozhodly spíše stagnovat, nebo dokonce klesat? V Praze například došlo k poklesu až o 11 %.

Situaci nájemného vysvětluje rozdílná situace nabídky a poptávky, než je tomu u nemovitostí na prodej. Inzeráty na pronájem nejsou mezi zájemci tolik populární, a navíc takových inzerátů stále přibývá.

Ceny nemovitostí a Covid-19

Na začátku pandemie se očekávalo, že by mohla tato nepříjemná doba přinést alespoň jeden kladný důsledek – zlevnění ceny bytů. Rostoucí nezaměstnanost a klesající HDP zní hrozivě, ale právě to způsobilo pokles ceny nemovitostí v ekonomické krizi v roce 2009.

Takový dopad na realitní trh tentokrát nevidíme. Naopak za rok s Covidem vzrostly ceny bytů v průměru o 17 %.

V Praze je stále draze, na tom se nic nezměnilo. Hluboko do kapsy si sáhnete také v Brně, Berouně a Hradci Králové. Kdo chce alespoň trochu ušetřit, musí se vydat do Bruntálu, Karviné nebo Mostu.

Vývoj ceny nemovitostí v okresních městech.

Cenové mapy

Veškeré informace k tomuto článku jsem čerpal z portálu Valuo. Tento mocný nástroj přináší důvěryhodné informace z realitního pole, a proto jeho cenové mapy využívám při odhadech cen nemovitostí.

A u odhadu ceny nemovitosti to vše začíná.

Pokud toužíte po přesném odhadu, abyste svou nemovitost mohli prodat za co nejvýhodnější cenu, neváhejte mě kontaktovat.