Je výhodnější pronájem nemovitosti, nebo prodej?

Velké srovnání: je výhodnější prodej, nebo pronájem nemovitosti?

Začínáme odhadem

Vaše rozhodování, zda se vrhnout do prodeje, nebo upřednostnit pronájem, by mělo začít u zkoumání ceny nemovitosti. A to jak v případě tržní ceny pro prodej, tak výše nájmu. Jak správně odhadnout cenu nemovitosti i co má na cenu značný vliv, jsme si ukázali již dříve.

Výši nájmu ovlivňují stejné proměnné jako v případě tržní ceny. Body navíc vám přinesou atraktivní lokalita, vybavení, pěkný stav apod. Použijte cenové mapy a porovnávejte výše nájmů u podobných bytů ve vašem okolí.

Kdy se vyplatí pronájem?

Máte odhad připravený?

Výborně. Teď začneme trochu počítat. Obecné pravidlo říká, že pronájem bytu se vyplatí v případě, že vám přináší po odečtení všech nákladů čistý roční zisk alespoň 5 % z tržní ceny nemovitosti.

Ukážeme si na příkladu:

Představte si, že vlastníte byt v centru Prahy a cenu jste odhadli na 6 mil. korun. Podle výše zmíněné rady byste po odečtení nákladů měli každý rok utržit nejméně 300 000 Kč. Vaši nájemníci vám tedy musí každý měsíc zaplatit alespoň 25 000 Kč bez energií.

Výhody a nevýhody prodeje

Po podpisu kupní smlouvy vám na účtu přistane velká suma. Tu můžete okamžitě investovat. Například, pokud si zrovna stavíte vlastní bydlení, 6 mil. korun jistě oceníte.

Nevýhodou prodeje je všudypřítomná inflace. V případě, že utržených 6 mil. korun za prodej necháte ležet pod matrací, postupem času budou ztrácet na hodnotě.

Náklady prodeje

Prodej nemovitosti s sebou přináší i jisté náklady. Připravte se na:

Výhody a nevýhody pronájmu

Pravidelné měsíční příjmy a zároveň možnost být vlastníkem nemovitosti. To jsou sladké výhody pronájmu. Nemovitost vám časem roste na hodnotě, a vy tak vyděláváte nejen pravidelným příjmem z pronájmu.

Na druhou stranu se musíte připravit na možné problémy s nájemníky a čas strávený údržbou nemovitosti.

Náklady pronájmu

Ani pronájem nemovitosti se neobejde bez nákladů. Proto počítejte s výdaji na:

  • Hledání nájemníků
  • Nutné opravy, kontroly a právní služby
  • Potenciální rizika (neplatiči)

Pokud jste hledali jasnou odpověď na otázku, zda máte nemovitost tedy prodat, nebo pronajmou, musím vás zklamat. Univerzální rada neexistuje.

Vždy se rozhodujte podle finanční situace, tržní ceny bytu a vlastních priorit. Nebo se obraťte na mě a zkusíme společně přijít na to, co je pro vás nejvýhodnější.