Kdo zaplatí odměnu realitního makléře?

Prodávající vs kupující aneb kdo zaplatí odměnu realitního makléře?

Využitím služeb realitního makléře se díky jeho schopnostem a nástrojům prodejní cena nemovitosti zvýší až o 7 %. A to zdaleka neodpovídá odměně, kterou si makléři za své služby účtují.

Realitní makléř se tak většinou nejen zaplatí, ale navíc i vyplatí.

Ale kdo by měl odměnit realitního makléře za jeho služby?

Prodávající, který se na makléře obrátil s vidinou výhodného a bezstarostného prodeje? Nebo kupující, který díky makléři našel domov?

Toto citlivé téma je často důvodem neshod mezi makléři i samotnými klienty. Proto jsem se rozhodl odhalit můj názor.

Pro koho pracuji, od toho si zasloužím odměnu

To je pravidlo, kterého se skálopevně držím.

Pokud byste po mně chtěli jasnou odpověď na otázku, komu tedy náleží povinnost zaplatit mou odměnu, musíte se spokojit s tvrzením, že záleží na tom, kdo vloží důvěru do mých schopností.

  • Hájím zájmy prodávajícího a snažím se jeho nemovitost prodat za co nejvyšší cenu? Pak odměnu realitního makléře zaplatí prodávající.
  • Nebo si o mé služby řekl kupující, který očekává, že pro něj vybojuji perfektní místo k bydlení v žádané lokalitě a za přijatelnou cenu? V tomto případě jsem pomohl kupujícímu, a právě on mě odmění.

Kdy platí prodávající?

Potřebujete prodat byt a rádi byste se mnou spolupracovali?

Výborně, právě jste získali partnera, který je odhodlaný se za vás porvat na realitním trhu a vaši nemovitost prodat.

Čeká mě řada úkolů a administrativních koleček, domlouvání, aranžování, focení, inzerování, smlouvání a konzultování. To vše vyžaduje čas, profesní znalosti a peníze. Můj úmysl je zjevný. Najít pro vaši nemovitost vhodného kupce a zajistit, abyste si prodej doslova užili a starosti nechali na mé maličkosti. Doufám, že se mnou budete souhlasit, když prohlásím, že si realitní makléř za takové nasazení odměnu zaslouží.

A v takovém případě odměnu zaplatí prodávající.

Kdy platí kupující?

Na internetu naleznete spoustu článků a příspěvků, které se vás budou snažit tvrdohlavě přesvědčit, že neexistuje situace, kdy by úkol odměnit realitního makléře padl na stranu kupujícího.

Můj trochu odlišný postoj vychází z výše zmíněného pravidla.

Mezi mé klienty totiž nepatří pouze ti, kteří nemovitost prodávají. Ale také ti, kteří nemovitost hledají. Obrací se na mě například ve chvílích, kdy hledají domov v lokalitě, kterou neznají, nebo si zkrátka chtějí ušetřit čas a starosti s hledáním nemovitosti spojené. I pro takové klienty jsem se stal realitním makléřem.

Hledání domova vyžaduje nekonečné listování realitními servery, osobní prohlídky, zjišťování podrobností o parkování, sousedských vztazích a vybavení konkrétní nemovitosti.

Pokud je klient s výběrem spokojený a rozhodne se pro koupi, můj úkol jsem splnil a je na kupujícím, aby mě za to odměnil. Tentokrát jsem totiž hájil zájmy kupujícího. S prodejcem jsem pouze vyjednával.

Kdy kupující platit odměnu realitního makléře rozhodně nemá?

Nenechte se zlákat svůdnými frázemi typu “prodej bez provize“. Pokud prodáváte nemovitost a využíváte makléřských služeb, povinnost zaplatit za služby náleží právě vám.

Je to stejný princip jako u všech ostatních služeb. Za nový účes přece zaplatíte kadeřnici také vy a nikoli partnerka či partner, kterou či kterého chcete svým vzhledem okouzlit na romantické večeři.

Pokud realitní makléř, který zastává nesprávný postoj “prodeje bez provize“, naúčtuje odměnu kupujícímu, může se stát, že kupující bude platit odměny dvě. Jednu makléři zastupující prodejce a druhou makléři, který mu s hledáním nemovitosti vypomáhá. Takový přístup samozřejmě nedává smysl a může být důvodem nepodepsání kupní smlouvy.

Prodáváte nemovitost, nebo byste rádi nějakou koupili a toužíte po férovém přístupu s bezstarostnými průběhem? Kontaktujte .