Hromada otázek pro dědické řízení.

11 otázek a odpovědí, které byste měli pro bezstarostné dědické řízení znát – 1. část

Práce realitního makléře je protkaná radostnými událostmi. Předávání klíčů k novému domovu a pohled na usměvavé tváře mých klientů patří mezi mé nejoblíbenější chvíle. Jsou důvodem, proč jsem si toto řemeslo vybral.

Občas se ale stává, že světlé chvilky vystřídají ty tmavší. Například v průběhu dědického řízení. Úsměv zmizí z tváří a před pozůstalými čeká, kromě přetěžkého úkolu vypořádat se s odchodem zesnulého, také povinnost prokousat se administrativním kolečkem spojeným s dědickým řízením.

Abych vám tento úkol ulehčil alespoň z pohledu administrativy, připravil jsem pro vás sérii článků, ve kterých odkryji a vysvětlím všechny důležité otázky dědického řízení.

Začínáme.

Můžete si sami zvolit svého notáře?

Ne.

Dobře, trochu svou odpověď rozvedu a vysvětlím, proč máte při výběru notáře pro dědické řízení ruce svázané. Možná právě nad mou odpovědí kroutíte nevěřícně hlavou, protože u jiných řízení to přece možné je. Ano, to je pravda.

Dědické řízení je výjimkou a notáře vždy volí soud. Důvodem je zachování nestrannosti a skutečnost, že řízení musí proběhnout za všech okolností, i kdyby zesnulá osoba nezanechala žádný dluh či majetek.

Jakou odměnu notáři zaplatíte?

Notáře sice vybírá někdo jiný než vy, ale placení v každém případě zbude na vás.

Odměnu si notář zaslouží i ve chvíli, kdy předmětem není žádný, nebo jen nepatrný majetek. Od 1. 1. 2021 se notáři mohou těšit minimálně na honorář 1000 Kč (dříve 400 Kč).

Pokud zesnulý nějaký majetek zanechal, odměna se vypočítá následovně podle výše hodnoty dědictví:

  • z prvních 500 000 Kč základu 2 % (minimálně však 2000 Kč)
  • z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu 0,9 %
  • z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu 0,5 %
  • z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu 0,1 %

(hodnota dědictví nad 20 milionů Kč už se do výpočtů nezahrnuje)

Nakonec nezapomeňte na DPH 21 %.

Příklad:

Představte si, že dědíte byt v hodnotě 1 000 000 Kč. Podle výše zmíněných sazeb bude notářský poplatek činit 14 500 Kč + DPH 3045 Kč. (Abyste si mohli být výpočtem naprosto jistí, využijte jednu z volně dostupných kalkulaček.)

Dopočítali jste se? Bohužel musíte ještě několik položek přičíst. Kromě odměny má notář nárok také na zaplacení tzv. hotových výdajů. To jsou výdaje, které byl notář nucen uhradit v souvislosti s vaším dědickým řízením. Patří mezi ně: poštovné, telefonní hovory, fotokopie, soudní poplatky, cestovné apod.

Jak se placení vyhnout?

Způsob výpočtu výše odměny napovídá, že čím je hodnota děděného majetku nižší, tím méně za celý proces zaplatíte. Jedinou radou, kterou pro vás v případě vyhýbání se placení poplatků mám, je vyřešit rozdělení majetku ještě za života dané osoby pomocí darovací smlouvy. V jiném případě vás musím zklamat, poplatkům se nevyhnete.

Hlavu ale věsit nemusíte. Příště vás čeká další článek, který vám zodpoví jiné časté otázky týkající se dědického řízení. Pokud se toužíte zeptat již nyní a nechce se vám čekat na příští příspěvek, bez váhání mě kontaktujte.