Zástava nemovitosti je někdy nutným krokem k úspěšnému prodeji.

Zástava nemovitosti v roli prodávajícího

Ano, čtete správně.

I pokud jste v roli prodávajícího, můžete se dostat do situace, kdy budete muset vaši prodávanou nemovitost vložit do zástavy.

Proč může být zástava nemovitosti žádoucí?

Od chvíle, kdy se stal hypoteční úvěr jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak relativně rychle bydlet ve vlastním, prodávající zastavují své nemovitosti velice často.

Kupec, který má o vaši nemovitosti zájem a má v plánu uhradit ji pomocí hypotéky, musí bance něčím ručit, aby mu hypoteční úvěr vůbec poskytla. A pokud nemá svou vlastní nemovitost, se kterou by se banka spokojila, přichází v úvahu právě vaše nabízená nemovitost.

Samozřejmě záleží jen na vás, zda budete spolupracovat a byt či dům do zástavy vložíte. V případě, že odmítnete, potenciální kupec hypotéku nezíská a vy budete muset čekat na nového zájemce.

Jak se zástavě při prodeji nemovitosti vyhnout?

Můžete svou prodejní strategii zacílit na zájemce, kteří jsou vybaveni dostatečnou hotovostí, nebo vlastní nemovitostí, kterou sami vloží do zástavy.

Okruh možných zájemců si tímto způsobem ale značně zmenšíte, protože hypotéka stále představuje oblíbený způsob, jak koupit nemovitost.

Další možností je převést nemovitost rovnou na zájemce. Ten ji poté může vložit do zástavy, obdržet od banky úvěr a peníze vám poslat. To ale není úplně bezpečné. V jednu chvíli totiž převedete nemovitost na člověka, který vám ještě nic nezaplatil. A můžete jen doufat, že tak učiní.

Zástava nemovitosti při prodeji: krok za krokem

  1. Podepište zástavní smlouvu

Zástavní právo se tím odrazí v katastru nemovitostí a banka zájemci povolí hypoteční úvěr.

2. Notářská úschova

Dalším krokem je uložení peněz do notářské úschovy. Pokud prodej splní podmínky uvedené v kupní smlouvě, připíšou se na váš účet.

3. Gratuluji. Úspěšně jste prodali svou nemovitost.

Již máte peníze na účtu a kupec bydlí ve svém.

Stále vám není něco jasné a potřebujete znát odpověď? Od toho jsem tady. Napište mi.