zájemce o nemovitost

Jak poznat, že zájemce má skutečný zájem o vaši nemovitost?

Nikdy to nebude jednoznačné. Ale tyto kroky vám v hádání pomohou:

Sledujte, jak dlouho zájemci trvá rozhoupat se

Není výjimkou, že se zájemce rozhodne pro koupi již během jeho úplně první návštěvy nemovitosti. Naopak, děje se to docela často. Samozřejmě, takto rychlá rozhodnutí hodně závisí na atraktivitě daného bytu nebo domu, vybavení, lokalitě a dalších vlastnostech.

Další skupině zájemců bude „rozhoupání“ trvat pár dnů. To je stále skvělý čas. A není divu, potenciální kupci si musí v dnešní době, kdy je nemovitostí málo, pospíšit, aby tu svou získali.

Co naopak nedoporučuji, je čekat na konkrétního zájemce týden a déle, zatímco on si chodí po jiných prohlídkách.

Důkaz zájmu = hromada otázek

Když se zájemci ptají, je to dobré znamení. Pokud vás zavalí jednou otázkou za druhou, můžete si být jisti, že o koupi opravdu uvažují. Buďte jim nápomocní a trpělivě na všechny dotazy odpovídejte. Třeba i když se zeptají na stejnou věc třikrát. Hlavně trpělivost a laskavost.

Zájemce se zájmem bude zajímat termín uvolnění bytu, detaily smlouvy, a dokonce někdy uvolní svou fantazii natolik, že začnou v jednotlivých místnostech plánovat, jak si rozestaví nábytek, jakou barvou vymalují apod. To už jste narazili na vážného zájemce.

Ti, kteří klamou tělem

Bylo by krásné, kdybyste podle chování zájemců ihned na první dobrou poznali, zda máte tu čest s člověkem, který o koupi přemýšlí. Pokud to potenciální kupec dá najevo třeba výše zmíněnou smrští otázek, je to jednoduché. Existují ale i tací, kteří vážný zájem skrývají a působí chladným dojmem, třeba proto, aby vyjednali slevu.

O tom, jak se popasovat s tímto případem, jsem psal v tomto článku.

Pokud chcete dobře odhadnout úmysly vašich zájemců, musíte být skutečný kouzelník. Pozorovat řeč těla, číst mezi řádky, mít zkušenosti a dobře hádat, s jakým typem zájemce právě jednáte.

Nebo vám stačí jeden realitní makléř. I s tímto problémem vám rád pomohu.