nemovitost v exekuci

Jak koupit, nebo prodat nemovitost v exekuci?

Exekuce nemusí být překážkou při prodeji ani koupi nemovitosti.

Celý postup se samozřejmě od běžného prodeje trochu liší. S několika radami, které jsem pro vás připravil, to ale zvládnete.

Jak prodat nemovitost v exekuci?

Pokud vás trápí exekuce, rozhodně je lepší snažit se nemovitost prodat než čekat, až přejde do nucené dražby. To je nutný krok exekutora, který dražbu zorganizuje ve chvíli, kdy nejevíte zájem vaši exekuci vyřešit.

Odrazovat by vás měla i průměrná ziskovost podobné dražby. Není totiž výjimkou, že dlužník si z dražby odnese pouhých 25 % z obvyklé tržní ceny nemovitosti.

2 důvody, proč prodat nemovitost v exekuci
  • Prodej nemovitosti s exekucí znamená vyšší administrativní zátěž pro převedení na nového majitele a také jisté riziko pro kupujícího. Tyto skutečnosti vám rozhodně nehrají do karet a musíte je případným zájemcům vynahradit. To uděláte jednoduše tak, že půjdete s cenou dolů. Díky tomu si potenciální kupce seženete velmi rychle, protože na trhu běhá spousta zájemců a investorů, kteří hledají nemovitosti zatížené exekucí (právě kvůli obvyklé nižší ceně).
  • Je to cesta, jak se zbavit exekuce. A to přece stojí za zvážení, ne?

Jak koupit dům v exekuci

Pokud jste si jako kupující přečetli i předchozí odstavce, už jste možná pochopili, proč je koupě nemovitosti s exekucí tak zajímavá. Je to právě díky výrazné slevě, kterou dlužník musí nabídnout, aby nemovitost prodal rychleji.

Nižší cenu ale na druhou stranu zaplatíte vyšším rizikem. Při jednání s prodejcem budete muset být obezřetnější. Na pomoc si rozhodně přivolejte schopného právníka a realitního makléře.

2 důvody, proč koupit nemovitost s exekucí
  • Cena. Ta bude naprosto jistě mnohem nižší, než pokud by stejnou nemovitost prodával vlastník bez exekuce. Závodí s časem. Musí zlevnit.
  • Jako kupující budete ve výhodné pozici. Prodávající opravdu touží prodat svou nemovitost. A to co nejrychleji. Snadno vám tak v některých situacích půjde na ruku. Nenabádám vás, abyste své pozice nějak zneužívali v neprospěch prodávajícího. Ale pokud budete například chtít upravit konkrétní bod ve smlouvě, půjde to mnohem snadněji.

Chcete si být při prodeji, nebo koupi nemovitosti v exekuci jistější? Zavolejte si mě na pomoc!