Nájemníci řeší, jaká nájemní smlouva je lepší.

Nájemní smlouva na dobu určitou, nebo neurčitou?

Pronajímáte nemovitost a váháte, zda je lepší smlouva na dobu určitou, nebo neurčitou?

V tomto článku najdete srovnání výhod i nevýhod obou řešení.

Nájemní smlouva na dobu URČITOU

Výhody

  • Ne každý nájemník vám bude vyhovovat. A to, zda si padnete do oka, nemusíte vždy správně odhadnout při prvním či druhém setkání. Smlouva na dobu určitou vám zajistí klidné spaní, že pokud vám nájemník přestane vyhovovat, snadno nájem vypovíte.
  • Pokud jste naopak s nájemníkem spokojeni, stále může být časově omezená smlouva výhodou. K jejímu konci se totiž naskytne prostor pro vyjednávání o vyšší ceně nájemného, pokud bude chtít nájemník smlouvu prodloužit.

Nevýhody

  • Smlouva na dobu určitou není pro nájemníky tak lákavá, proto ztratíte část zájemců.
  • Pokud ve smlouvě neuvedete možnost výpovědi nájmu dohodou a náhle se objeví potřeba mít nemovitost volnou ještě před vypršením smlouvy, budete muset bohužel počkat až do ukončení smlouvy.

Nájemní smlouva na dobu NEURČITOU

Výhody

  • Taková smlouva naláká zájemce, kteří to s dlouhodobým bydlením myslí opravdu vážně a budou se snad podle toho také chovat. To znamená, že budou o byt pečovat, svědomitě platit nájemné a tak podobně. 

Nevýhody

  • Zákon bude po celou dobu více nakloněn nájemníkům. Totiž právo nám říká, že mít kde složit hlavu patří mezi základní lidské potřeby a bude se ji tedy snažit obhájit. To vám může hodit klacky pod nohy například ve chvíli, kdy nájemník bude dlužit nezaplacený nájem.

Ať už se při přípravě smlouvy rozhodnete jakkoliv, je potřeba mít na paměti aktuální legislativu, podle které se budete řídit. Pokud k sobě nemáte zkušeného právníka, zkuste si prostudovat zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Ten vám napoví, jaká ustanovení můžete či naopak musíte ve smlouvě zmínit.

Přinesl vám tento článek dostatečnou odpověď, jak vaši nájemní smlouvu správně nastavit? Pokud chcete téma probrat více do hloubky, nebo vás zajímá cokoli jiného ze světa realit, kontaktujte mě.