dan-z-prijmu-z-prodeje-nemovitosti-2

Vše, co musíte vědět o dani z příjmu z prodeje nemovitosti v roce 2021

Jedna z nejčastějších otázek, kterou od klientů dostávám, se týká daně při prodeji nemovitosti. V nepřeberném množství informací je například nesnadné nalézt odpověď, kdy jste od daně osvobozeni.

A není divu. Novela zákona 586/1992 Sb. o dani z příjmu nabyla účinnosti 1. 1. 2021. Tedy v době, kdy se média soustředila na koronavirová opatření a na důležité novely v zákonech už nezbýval prostor.

Pojďme si ujasnit všechny důsledky, které tato změna přinesla.

Prodej nemovitosti a daň

Klíčovým dopadem zmíněné novely je prodloužení tzv. “časového trestu“ z původních 5 let na aktuálních 10 let. Časový trest je doba, po jejímž uplynutí už vás nemusí trápit daň z příjmu z prodeje nemovitosti, jestliže byste se rozhodli nemovitost prodat. Nově tedy platí, že pokud od nabytí nemovitosti uplyne 10 let, jste osvobozeni od daně.

Ovšem kdo stihl pořídit nemovitost do konce roku 2020, stále se řídí časovým trestem 5 let.

Výjimky daně při prodeji nemovitosti

Jaký by to byl zákon, pokud by neobsahoval výjimky a alespoň jedno “ale“.

Daň z příjmu z prodeje nemovitosti dále nemusíte platit v následujících případech:

  • Před prodejem jste v nemovitosti bydleli minimálně 2 roky.
  • Získané peníze při prodeji využijete k nabytí další nemovitosti pro vlastní bydlení.
  • Pokud převádíte družstevní byt a uplyne doba 5 let.

Možná by vás zajímal důvod této novely. Snahou zákona je zamezit developerům a investorům spekulativnímu zacházení. Prodloužením časového trestu už nebudou investice do nemovitostí tolik atraktivní. Žádoucím výsledkem by mělo být dostupnější bydlení.

Právní služby při prodeji nemovitosti

Máte v plánu prodávat vaši nemovitost? Ohlídat veškeré povinnosti, papírování a neudělat během prodeje přešlap či chybu může být složitý úkol. Na samém začátku je potřeba správně odhadnout cenu nemovitosti. Dále pak zvolit vhodnou prodejní strategii, zařídit inzerci nemovitosti a věnovat se i dalším nutnostem, jako je například homestaging.

Pokud byste měli dotaz na kteroukoli část prodeje, neváhejte mě kontaktovat.