zprostředkovatelská smlouva

Co by měla obsahovat zprostředkovatelská smlouva s realitní kanceláří?

Zprostředkovatelská smlouva s realitní kanceláří je základním dokumentem, který upravuje vztah mezi prodávajícím a realitním zprostředkovatelem. Aby byla smlouva co nejjasnější a chránila obě strany, měla by obsahovat následující klíčové prvky:

  • 1. Identifikace smluvních stran

Toto asi není potřeba dlouze vysvětlovat. Každá smlouva by měla jasně identifikovat obě smluvní strany. To zahrnuje úplné jméno, adresu a identifikační číslo jak prodávajícího, tak realitní kanceláře.

  • 1.2. Definice předmětu převodu

Tato část by měla podrobně popsat nemovitost, která je předmětem prodeje. Měla by zahrnovat informace o lokalitě, velikosti pozemku, typu nemovitosti, stavu budovy a dalších specifických vlastnostech.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.
  • 1.3. Požadovaná cena za nemovitost

Cena by měla být jasně stanovena, včetně informací o tom, zda jsou v ceně zahrnuty další poplatky, např. za právní služby či provizi.

  • 1.4. Práva a povinnosti smluvních stran

Je důležité jasně popsat, co se od obou stran očekává.

  • 1.4.1. Povinnosti realitní kanceláře

Realitní kancelář by měla zajistit inzerci, provádět prohlídky s potenciálními zájemci, vyjednávat v zájmu prodávajícího a poskytovat odborné poradenství. To vše do smlouvy zaznamenejte.

  • 1.4.2. Povinnosti prodávajícího

Prodávající by měl poskytnout všechny potřebné informace o nemovitosti, umožnit realitní kanceláři přístup k nemovitosti pro prohlídky a informovat kancelář o jakýchkoli změnách týkajících se nemovitosti.

  • 1.5. Provize realitní kanceláři a podmínky zaplacení

Je nezbytné jasně specifikovat, kolik realitní kancelář obdrží za své služby a za jakých podmínek bude provize vyplacena.

  • 1.6. Jak na odstoupení od smlouvy s RK?

Smlouva by měla obsahovat klauzuli o odstoupení, která stanoví podmínky a postup, jak od smlouvy odstoupit, včetně případných sankcí.

  • 1.7. Trvání a ukončení smlouvy

Je důležité stanovit dobu platnosti smlouvy a podmínky jejího ukončení, včetně výpovědních lhůt a důvodů pro ukončení smlouvy.

  • 1.8. Poučení spotřebitele na odstoupení od smlouvy

Prodávající by měl být informován o svých právech týkajících se odstoupení od smlouvy, včetně lhůt a postupu.

Zprostředkovatelská smlouva s realitní kanceláří je komplexní dokument, který vyžaduje důkladnou přípravu a porozumění obou stran. Doporučuje se konzultace s právníkem před jejím podpisem. Nebo se poraďte rovnou se mnou.