zádržné při prodeji nemovitosti

Co je zádržné při prodeji nemovitosti?

Zádržné při prodeji nemovitosti představuje běžnou praxi v realitním prostředí. Jedná se o finanční prostředek, který má ochránit jak kupujícího, tak prodávajícího. Níže se zaměříme na klíčové aspekty tohoto mechanismu.

K čemu zádržné je?

Zádržné je zavedeno s cílem zajistit serióznost obou stran transakce. Kupující vkládá částku na účet nezávislého třetího subjektu, která slouží jako záruka jeho závazku k dokončení kupní smlouvy. Zároveň dává prodávajícímu jistotu, že kupující má reálný zájem a finanční kapacitu k uzavření obchodu.

Jak se zádržné používá?

Zádržné je často spojeno s fází předkupního procesu. Kupující vkládá do dohodnutého účtu třetí strany částku, která bývá stanovena v kupní smlouvě. Tímto krokem vyjadřuje svou vážnost ohledně transakce.

Proč se zádržné při prodeji nemovitosti používá?

Nejčastějším důvodem pro použití zádržného je minimalizace rizika selhání transakce. Kupující může mít například zájem o nemovitost, ale může se stát, že kvůli finančním problémům nedokáže celou částku uhradit v daném termínu. Zádržné tedy chrání prodávajícího před tímto rizikem.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Jak vysoká je obvyklá částka zádržného?

Výše zádržného je individuální a záleží na dohodě obou stran. Obvykle se pohybuje v rozmezí 5-10% z kupní ceny nemovitosti. V případě vyšších částek je však nutné konzultovat s právním zástupcem.

Kdy se prodávajícímu zádržné vyplácí zpět?

Zádržné bývá uvolněno v okamžiku, kdy jsou splněny podmínky stanovené kupní smlouvou. To může být například podepsání veškerých potřebných dokumentů, úhrada zbylé částky kupní ceny apod.

Výhody zádržného pro obě strany prodeje

Pro kupujícího představuje zádržné jistotu, že nemovitost se neprodá jinému zájemci, zatímco pro prodávajícího je to záruka, že kupující má reálný zájem a finanční prostředky. Tím pádem se snižuje riziko zdlouhavých a komplikovaných transakcí.

Celkově lze říci, že zádržné je užitečným nástrojem pro zajištění průběhu prodeje nemovitosti. Pomáhá minimalizovat rizika pro obě strany a vytváří důvěru mezi kupujícím a prodávajícím. Je však důležité si uvědomit, že výše zádržného a jeho podmínky by měly být pečlivě projednány a zaznamenány v kupní smlouvě. Pokud s tím budete potřebovat pomoci, obraťte se na mě.