coronavirus

V řeči čísel – jak koronavir ovlivnil bydlení (nejen) v Praze?

Až po delším časovém úseku můžeme vnímat dopady koronaviru na realitní scénu. Přečtěte si, jak to nyní vypadá (nejen) na ostře sledovaném pražském trhu a jaké trendy můžeme odhadovat do budoucna.

Poprvé od roku 2018 začínají ceny bytů v Praze klesat. Jeden metr čtvereční tak vyjde na 92.000 Kč, pokud bychom chtěli prostor koupit. Koronavir ale přibrzdil poptávku po vlastním bydlení a Pražané dávají momentálně více přednost nájemnímu bydlení, kde se cena rovněž snížila. V průměru tak zaplatíme 237 Kč za metr čtvereční nájemního prostoru. To ale v regionech se naopak zdražuje. Ve  Středočeském kraji se zaznamenal meziroční růst o 16 % a ceny se nyní pohybují kolem 56.000 Kč za metr čtvereční. V Jihomoravském dokonce o 19 % na cenu přibližně 66.000 Kč. Zpátky se nedrží ani Moravskoslezský kraj s 29.000 Kč.

Jaké trendy můžeme nejspíš čekat?

V nejbližším období je více než pravděpodobné, že ceny pražských bytů růst nebudou, kdežto v regionech se situace bude otáčet. Už nyní můžeme pozorovat brněnský paradox, kdy ceny v porovnání s těmi pražskými letí nečekaně vysoko. Vysvětlení?

V Praze jsou ceny do velké míry ovlivňované zahraniční poptávkou turistů, investorů a developerů, která nyní stagnuje a ceny míří dolů. V Brně naopak ještě víc sílí poptávka Čechů a Slováků, pro které je toto město stále více lukrativnější a mnohem finančně dostupnější, a to i přes momentální růst cen. Zajímavé bude pozorovat vývoj po odeznění následků pandemie, kdy se může očekávat obnovení turistického ruchu, ale moc se nedá předvídat apetit lidí kupovat, nebo dlouhodobě pronajímat nemovitost v hlavním městě.

Autor: tým maklermartin.cz

Zaujal Vás tento článek? Dostávejte pravidelně mé články do mailu, stačí se přihlásit k odběru na právě straně webu.