Prodej aukcí zajistí rychlejší a výhodnější prodej nemovitosti.

Co je prodej aukcí a jak probíhá?

Prodej aukcí je způsob, jak prodat nemovitost rychleji a značně výhodněji. V dnešním článku si ukážeme, jak typická aukce nemovitosti vypadá a jaký je postup.

Aukce není dražba

Pokud jste se po slově aukce začali těšit na vzrušující přihazování peněz, zuřivé bouchání kladívkem a všudypřítomný chaos, který znáte z filmů, musím vás bohužel zklamat.

Prodej aukcí je mnohem klidnější a prostší. Aukce se řídí občanským zákoníkem č. 89/2021 Sb. K samotnému prodeji nemovitosti dojde pomocí dohody mezi prodávajícím a kupujícím, kteří svůj úmysl potvrdí rezervační a poté i kupní smlouvou.

Dalším velkým rozdílem oproti slavné dražbě je fakt, že zájemce, který nabídne nejvyšší částku, nemusí být nakonec ten, kdo se stane novým majitelem nemovitosti. Prodávající má vždy možnost volby a může upřednostnit jiného kupce s nižší nabídkou.

Den otevřených dveří

Rozhodli jste se pro aukční prodej? Nejdříve musíme zájemce pozvat.

Klasickým postupem prodeje aukcí je uspořádání dne otevřených dveří. V jeden den si vyhradíte časový úsek v řádu jednotek hodin, oficiálně pozvete zájemce na prohlídku a pak je necháte samovolně procházet po nemovitosti a kochat se tím, co mohou již brzy mít.

Na prohlídce nesmí chybět člověk (realitní makléř), který pohotově zodpoví všechny dotazy zájemců, přichystá drobné pohoštění a zajistí, že vše proběhne bez problémů.

Taková aukce vzbudí v potenciálních kupcích soutěžního ducha. Budou chtít nemovitost získat.

Kdo dá víc?

Den otevřených dveří skončil, dveře se zavřely a opět se otevřou až tomu, kdo nabídne tu nejlákavější sumu.

V této části prodeje nejlépe vynikne výhoda aukčního prodeje – vyšší utržená částka za prodej nemovitosti, než kdybyste prodávali běžným způsobem.

Jak už jsem psal na začátku článku, nejste povinni kývnout na tu nejvyšší nabídku. Můžete například upřednostnit menší obnos od zájemce, který má peníze ihned k dispozici.

Zajistěte si rychlejší a výhodnější prodej nemovitosti pomocí aukčního prodeje. Nebojte, jako průvodce aukčním prodejem vám mohu posloužit já, realitní makléř. Napište mi.