Jak prodat nemovitost s nájemníky?

Prodat nemovitost s nájemníky, nebo počkat na jejich odstěhování?

Máte v plánu prodat svou nemovitost, kterou pronajímáte? Nevíte, zda prodat nemovitost s nájemníky, nebo počkat, až se odstěhují?

Odpovědi naleznete v dnešním článku.

Prodat nemovitost s nájemníky

O vašem plánovaném prodeji bytu nemusíte nájemníkům vůbec říkat. Dokonce není ani potřeba měnit nájemní smlouvu, nebo ji rušit.

Prodej bytu i s nájemníkem je celkem snadný. Stačí se při tvorbě prodejní strategie zaměřit na zájemce, kteří hledají například investiční nemovitost a nájemníci pro ně nejsou překážkou, ale naopak výhodou. Práva a povinnosti spojené s nájemní smlouvou pak prodejem nemovitosti plynule přejdou na kupujícího.

Přestože z právního hlediska nemusíte nájemníkům prodej oficiálně oznámit, doporučuji to udělat.

Nájemníky si při prodeji nechcete nazlobit

Pokud tento článek není váš první ode mě, možná už trošku tušíte, jakou mám představu o ideálním průběhu osobní prohlídky nemovitosti:

Jste v dobré náladě, připraveni na běžné otázky zájemců a pomalu provázíte potenciální kupující prostory nemovitosti, ze kterých je patrný zásah home stagingu.

Víte, co může bezchybnou prohlídku spolehlivě překazit? Protivní nájemníci. Pokud své nájemníky na prodej včas nepřipravíte, postavíte je před hotovou věc a v jejich obydlí necháte procházet zájemce, můžete se setkat s odporem.

A dusná atmosféra dokáže zájemce odradit.

Raději se včas před první prohlídkou s nájemníky sejděte. Vysvětlete jim, že nemovitost plánujete prodat a od nich se čeká jen ochota pustit zájemce dovnitř.

Výhody prodeje bytu s nájemníky

Nájemníci vám při prodeji mohou ušetřit pár výdajů. Vše záleží na tom, jak se o nemovitost starají a zda v něm mají nějaké to vybavení.

Možná už jste uhádli. Znovu mluvím o home stagingu. Zabydlený a udržovaný byt působí mnohem lépe než holé stěny. Hlavním kritériem, zda počkat až se nájemníci odstěhují, nebo prodat i s nimi, by mělo být vybavení.

Jestliže je byt čistý sympatický a vybavený, na vystěhování nájemníků je zbytečné čekat. Pokud by s sebou při stěhování odnesli i vybavení, které jim patří a byt by ztratil svou původní útulnost, musel by na řadu přijít home staging. A to stojí peníze.

Lidé jsou ale různí a s někým zkrátka není řeč. I když nájemníkům slíbíte kompenzaci za vzniklé nepohodlí při prohlídkách, mohou vám i tak dělat naschvály. V takovém případě je lepší počkat na jejich odstěhování.

Stále nejste rozhodnuti, jakou cestou se vydáte?

Napište mi, společně na to přijdeme.