Provize realitního makléře je častým důvodem k hádkám.

Provize realitního makléře pod drobnohledem

Něco to stojí, ale ve výsledku to opravdu stojí za to.

Na začátku spolupráce s realitním makléřem je přirozeně dobré vědět, jakou částku za jeho služby zaplatíte. Bohužel často slýchám o případech, kdy klienti realitních kanceláří vůbec netuší, kolik ve finále za makléřské služby zaplatí.

Já osobně upřednostňuji naprostou otevřenost a férovost. Chci, aby moji klienti ještě před podpisem zprostředkovatelské smlouvy věděli, co je se mnou čeká a jak si svůj čas cením.

Kolik si realitní makléři účtují?

Obecně se provize makléřů a realitních kanceláří pohybují v rozmezí 3-6 % bez DPH z kupní ceny nemovitosti.

Před zahájením prodeje byste se samozřejmě od makléře měli dozvědět přesné procento, které si z kupní ceny naúčtuje. Provize realitního makléře musí být uvedena i ve smlouvě o spolupráci.

Přesné procento je ovšem něco jiného než přesná částka. Tu se dozvíte až ve chvíli, kdy je jasné, za jakou sumu zájemce nemovitost koupí.

Na DPH si dejte opravdový pozor

Ještě než spolupráci s makléřem stvrdíte podpisem, ověřte si, zda bude k dané odměně později DPH přičtena, nebo se s ní již počítá a vás žádné dodatečné výdaje nečekají. Vše by mělo být srozumitelně uvedeno ve zprostředkovatelské smlouvě.

21% DPH ze 3% provize realitního makléře se může na první pohled zdát jako maličkost, ale ve výsledku může DPH udělat rozdíl v řádech desítkách tisíc korun. A nad tím už se těžko mávne rukou.

A kdo to platí?

To je jednoduché.

Provizi zaplatí ten, pro koho pracuji.

A co časté tvrzení: “prodej bez provize”? Tomu se pokuste vyvarovat. Rozumím vám, je to lákavá nabídka. Realitní kancelář vám pomůže s prodejem a zaplatit si nechá od kupujícího.

V takovém případě zvolí realitní makléři následující postup. Nemovitost podhodnotí oproti skutečné tržní ceně nemovitosti, aby vzniklo místo pro odměnu, kterou zaplatí kupující.

Nakonec za prodej obdržíte nižší částku než v případě prodeje nemovitosti s provizí.

Podrobněji jsem problematiku placení provize realitního makléře rozebral v tomto článku. Začtěte se.