antidiskriminační zákon je častým problémem

Vybíráte si mezi zájemci? Pozor na antidiskriminační zákon

Většina mých klientů, kteří prodávají nebo pronajímají nemovitost, mají alespoň lehkou představu o tom, kdo by měl jejich kupec či nájemce být a naopak, kdo by to být rozhodně neměl.

Je ale v pořádku určovat si, komu vaši nemovitost nabídnete?

Zda budete cílit na rodiny s dětmi, mladé páry a přes práh si nepustíte kuřáka?

Zákon říká, že to v pořádku rozhodně není. A pokud budete vaše zájemce selektovat podle vašich kritérií, můžete se dostat do velkých problémů.

Antidiskriminační zákon

Znevýhodňovat zájemce kvůli věku, národnosti, barvě pleti, pohlaví, sexuální orientaci nebo životnímu stylu a zvykům znamená někoho diskriminovat. A to antidiskriminační zákon neodpouští.

Do inzerátu nemůžete jen tak uvést, že kuřáci nebo majitelé domácích mazlíčků ať se rozhodně ani nezdržují vytáčením vašeho čísla. Dopustili byste se diskriminace. A trest za tento počin rozhodně není levný.

Co se stane tomu, kdo si vybírá zájemce?

Rozhodně neexistuje žádný policista nebo jiný strážce zákona, který by pracovní dobu trávil čtením inzerátů a hledáním náznaků diskriminace.

Zákon si na vás posvítí až ve chvíli, kdy se vaším diskriminačním počínáním nějakého zájemce dotknete a ten vás zažaluje.

Soud poté zkoumá, zda jde skutečně o diskriminace a pokud ano, může vám uložit pokutu až ve výši stovek tisíc. Ale trest může být i nepeněžitý a někdy bude stačit omluva.

Jděte na to chytře

Důležité je dát všem zájemcům stejné možnosti. Pokud pořádáte den otevřených dveří, dovolte každému z nich se na nemovitost podívat. V opačném případě můžete mít opět problém s diskriminačním zákonem.

Volba kupce je poté samozřejmě už jen a jen na vás.

Vašim nájemcům ale nemůžete zakázat v nemovitosti kouřit, nebo starat se o domácí mazlíčky. Jediná možnost je stanovit ve smlouvě závazná pravidla.

Například nutnost nahradit nábytek zničený kočkou, nebo vymalovat zežloutlé zdi od cigaret.

Podobná pravidla zájemce snadno odradí.

Vím, je to citlivé téma a možná si teď trháte vlasy hrůzou, že antidiskriminační zákon je další proměnnou, na kterou musíte při prodeji nebo pronájmu nemovitosti myslet.

Nebojte, rád vám se vším pomohu.

Stačí mě kontaktovat.