vyplacení peněz z úschovy

Kdy vyplatit peníze z úschovy při prodeji nemovitosti?

Při prodeji nemovitosti dochází k přesunu obrovské sumy peněz. Taková transakce už si zaslouží bezpečnější a sofistikovanější způsob, než abyste peníze posílali příkazem k úhradě nebo přinášeli v kufříku. Proto se peníze při převodu vkládají do tzv. úschovy. V dnešním článku se podíváme, kdy tyto peníze vyplatit.

Pěkně od začátku: k čemu je úschova dobrá?

Především vás chrání. Pojďme se podívat, jak ji využijete v praxi:

Kupující se legitimním majitelem nemovitosti stává až ve chvíli, kdy je takto zapsán do katastru nemovitostí. Tuto změnu musí provést prodávající, ale ten se může zdráhat, dokud nedostane do rukou peníze za prodej. Kupující se ale zase naopak obává, že pokud zaplatí ještě před zápisem, bude podveden. Je to zamotaný kruh, který řeší právě úschova.

Proto se peníze uschovávají na krátkou dobu do péče třetí nezávislé strany. Celkem existují tři typy úschovy: advokátní, notářská a bankovní.

Kdy peníze z úschovy vyplatit?

Po zápisu

To je nejpoužívanější způsob výplaty peněz z úschovy. Ty se prodávajícímu převedou až ve chvíli, kdy je změna zápisu vlastnického práva v katastru hotova.

Po předání nemovitosti

Některým kupujícím první možnost nevyhovuje a přejí si, aby ke skutečnému převodu peněz došlo po zápisu a po oficiálním předání nemovitosti do rukou kupujícího.

Tento postup je ale rizikovější, protože se může stát, že prodávající provede změnu v katastru, ale k předání nemovitosti už z nějakého důvodu nedojde. V tom případě ale prodávající nemůže obdržet žádnou odměnu.

To se většinou řeší domluvením závazného termínu, do kdy si musí kupující nemovitost převzít.

Před zápisem

To je ta nejrizikovější varianta. K převodu peněz má podle ní dojít ještě před zápisem do katastru. Doporučuji se tomuto způsobu rozhodně vyhnout.

A to je vše. Tři způsoby, jak nakládat s úschovou peněz během prodeje nemovitosti. Základ je samozřejmě mít vše správně smluvně podchycené. Zkrátka černé na bílém. Kdyby vás ještě cokoli zajímalo, neváhejte se na mě obrátit.