právní služby nemovitosti jsou nezbytností při prodeji nemovitosti.

Právní služby nemovitosti při prodeji: na co nezapomenout?

Aby se průběh inzerce nesl v klidném duchu a bez nechtěných překvapení, je nutné mít vše právně a správně ošetřené. Od klientů vím, že právní služby nemovitosti patří mezi ty nejméně oblíbené starosti.

Dobře provedený odhad tržní ceny nemovitosti a strhující inzerce nemovitostí, která si ukradne pozornost zájemců, nejsou jedinými předpoklady výhodného prodeje.

Ty nejdůležitější právní služby nemovitosti, na které je lepší nezapomenout, jsem proto shrnul v tomto článku.

Základní právní úkony

Podrobný výpis všech nutných kroků, kterými musíte při prodeji nemovitosti projít, by stačil na celou knihu. Ve stručnosti vám představím ty nejčastější.

  • Doložení všech důležitých podkladů

Na úplném začátku prodeje nemovitosti je nezbytné navštívit katastrální úřad a podle výpisu ověřit, že nemovitost netrpí exekucí, zástavním právem nebo věcným břemenem.

  • Smlouva o smlouvě budoucí kupní

Přesně tak. Existuje smlouva stvrzující, že v budoucnu proběhne podepsání smlouvy jiné. Díky této smlouvě budete mít jistotu, že kupující pod rizikem sankce podepíše následnou kupní smlouvu.

  • Úschova kupní ceny

Bezpečná forma úhrady pro obě strany obchodu. Kupující neriskuje, že by po zaplacení prodávající nemovitost nepřevedl, a naopak prodávajícímu se nemůže stát, že by po převedení nedostal zaplaceno.

  • Kupní smlouva

Klíčový dokument u pomyslného cíle. Musí splňovat řadu náležitostí a jeho tvorba patří rozhodně do rukou právníka.

  • Přepis vlastníka a předání nemovitosti

Katastrální úřad provede změnu vlastnických práv. Ve chvíli, kdy je kupující označen za vlastníka, můžete přejít k předání nemovitosti.

Daňové povinnosti

“Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.“

To pronesl sám Albert Einstein. Když tedy daň z příjmu naháněla strach i takovému géniovi, je možné ji zvládnout? Bát se nemusíte. V případě prodeje nemovitosti je skutečnost taková, že drtivá většina prodávajících splní zákonem stanovené podmínky pro osvobození od daně z příjmu z prodeje nemovitosti.

O vaší povinnosti platit či neplatit rozhodne doba, po kterou jste nemovitost vlastnili, bydliště a to, jakým způsobem s utrženými penězi za prodej naložíte. 

Od roku 2021 se “časový trest“ z původních 5 let prodlužuje na 10 let.

  • Oznamovací povinnost

Rok 2021 s sebou nepřinesl pouze změnu rozhodné doby pro daň z příjmu při prodeji nemovitosti. Další změnou je povinnost nahlásit příslušnému finančnímu úřadu, že je váš příjem z prodeje osvobozený od daně a zároveň doložit, že jste splnili podmínku pro osvobození.

Za neohlášený příjem hrozí pokuta až 15 % z příjmu z prodeje nemovitosti.

Tím seznam zdaleka nekončí. Při prodeji nemovitosti se nevyhnete ověřování podpisů, znaleckým posudkům, návrhu na vklad a kolků atd. Chcete se vyhnout zbytečným přešlapům a právním chybám, které mohou způsobit řadu nepříjemností?

Při zprostředkování prodejů nejsem na právní servis sám. Právní služby nemovitosti řeším spolu s Mgr. Janem Zajíčkem, který vás od veškerých právních úkonů osvobodí.

A protože chápeme, že současná pandemická situace je složitá, umíme smlouvy podepisovat kompletně online. Pokud však upřednostňujete řešit smlouvy osobně, máme připravený postup, který dodržuje veškerá hygienická opatření.

Obraťte se na nás a zajistěte si hladký průběh prodeje.