Nájemníci, kteří se chtějí přihlásit k trvalému bydlišti.

Nájemníkům nemůžete zakázat přihlásit se k trvalému bydlišti

Je to tak. Nelze jim v přihlášení k trvalému bydlišti bránit. Ale vznikají tím pro vás vůbec nějaké problémy? Nebo se z toho dělá jen zbytečně nafouklý strašák? Pojďme se na to podívat.

Že nájemníci chtějí trvalé bydliště je pochopitelné

Samozřejmě. Nemůžeme jim zazlívat touhu přihlásit se k trvalému bydlišti právě na adrese vámi pronajímané nemovitosti. Často totiž nájemníci nemají možnost si zřídit bydliště jinde. Navíc trvalé bydliště je podmínkou pro získání například příspěvku na bydlení nebo přihlášení dětí do mateřské školky.

Co nájemníci k přihlášení bydliště potřebují?

Rozhodně NE váš souhlas. Na ten oni čekat nebudou. Úplně jim postačí nájemní smlouva, kterou ukážou na příslušném úřadě. V podstatě jde jen o formalitu. Tím, že si nájemník přihlásí trvalé bydliště ve vašem bytě, mu nevznikají žádná práva k nemovitosti. A stejně tak vám nepřibydou žádné další povinnosti.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Jaké problémy to může přinést

Napadají vás černé myšlenky? Jak asi nájemníci trvalé bydliště zneužijí? Co když po skončení nájemní smlouvy nebudou chtít odejít? Máte nějaké páky, jak je vyhnat? Nebo co když se zadluží, do bytu vtrhnou exekutoři a zabaví i váš majetek?

Určitou pákou je nájemní smlouva na dobu určitou. Pokud si nájemník postaví hlavu, smlouva na dobu určitou pro vás bude dostatečným argumentem ve správním řízení. Nejzazším řešením je podání žaloby na vyklizení. To ale jen v opravdu vážných případech.

Nejdůležitější je ovšem prevence. Pokud se budete řídit následujícími radami, trable s neposlušnými nájemníky se vám pravděpodobně vyhnou:

  • Výběr nájemníka – buďte rozhodně vybíraví. Prověřujte si nájemníky a povídejte si s nimi před podpisem smlouvy. Snažte se je poznat a hledat ty, se kterými si sednete.
  • Poraďte se s právníkem – pokud si chcete být jistí, že nájemní smlouva obsahuje vše, co by měla a ochrání vás při možných problémech s nájemníky, konzultujte vše s právníkem.

Pro takové případy při své práci využívám vlastního právníka. Konzultuji s ním všechny smlouvy, nejenom ty nájemní. Nechcete během pronajímání nemovitosti udělat chybu? Napište mi.