prodej nemovitosti bez provize

Prodej nemovitosti bez provize? Raději ne

Láká vás prodej nemovitosti bez provize? V tomto článku vám dokážu, že to není dobrý krok při prodeji nemovitosti. Zjistěte proč, díky dvěma jednoduchým argumentům.

Možná si rád hraje s čísly

Nikdo vám nikdy nic nedá zadarmo. To si zapamatujte. Zadarmo ani kuře nehrabe a u realitního makléře je to úplně stejný případ. Že dokáže prodat nemovitost za výhodnou cenu. Že dokáže oslovit dostatečný počet zájemců. Že vás dokáže provést prodejem nemovitosti takovým způsobem, že na vás zůstane minimum starostí. Za to vše si realitní makléř zaslouží odměnu.

A dokonce i ti, kteří tvrdí, že vám prodej zprostředkují bez provize, si část odměny ukrojí. Proč by vám jinak nabízeli své služby? A jak to dělají?

Takový realitní makléř se s vámi dohodne na prodejní ceně, která může být nižší než skutečná tržní cena. Při vyjednávání s kupujícími ale cenovou úroveň zase zvedne. Rozdíl mezi těmito dvěma částkami vytvoří odměnu pro makléře, kterou vlastně zaplatí kupující.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Kdo využívá služby, ten platí

Všechny hádky ohledně toho, zda by měl provizi realitního makléře zaplatit prodávající, nebo kupující jsou zbytečné. Existuje jednoduché pravidlo. Kdo realitního makléře osloví se zájmem využít jeho služby (například prodat dům), ten také dluží makléři odměnu.

To dává smysl, ne? Realitní makléř by měl hájit zájmy toho, kdo mu za jeho služby platí. Pokud se budete chtít jako prodejce nemovitosti placení provize vyhnout, tato povinnost přejde na kupujícího. V tom případě se ale může stát, že makléř začne při smlouvání kopat více za stranu kupujícího, protože ten je v tu chvíli jeho chlebodárcem.

Jak vidíte, prodej bez provize koneckonců až tak výhodný není. Realitní makléř si prostor pro svou finanční odměnu najde vždy. Potřebujete poradit s něčím dalším, co se týká prodeje nemovitostí? Bez obav se na můžete s čímkoli obrátit.