sepsání nájemní smlouvy

Jak na správné sepsání nájemní smlouvy: Průvodce od A do Z

Uzavírání nájemní smlouvy může na první pohled vypadat jako rutinní záležitost. Ovšem realita je často komplikovanější, a právě proto je potřeba přistupovat k sepsání nájemní smlouvy s maximální pečlivostí a znalostí zákona. Zde je detailní průvodce, jak na to.

Identifikace smluvních stran

Na začátku každé nájemní smlouvy musí být jasně identifikovány obě smluvní strany. Uveďte celé jméno, adresu trvalého bydliště, případně IČO a kontaktní údaje. Tento krok zabezpečuje, že obě strany jsou řádně identifikovatelné a snižuje se riziko jakýchkoli nedorozumění v budoucnu​.

Popis předmětu nájmu

Každá nájemní smlouva musí obsahovat detailní popis pronajímaného objektu. Zahrňte informace jako adresu, velikost bytu nebo domu, počet místností, a v případě, že jsou součástí nájmu i další prostory jako sklep či garáž, nezapomeňte je specifikovat​.

Délka nájmu a podmínky

Rozlišujeme mezi nájmem na dobu určitou a neurčitou. Je zásadní stanovit, na jak dlouho je smlouva uzavřena. U doby určité bývá standardní délka jednoho roku, avšak lze se dohodnout na jakémkoli období. V případě nájmu na dobu neurčitou je třeba dodržet zákonné výpovědní lhůty​.

Výše nájmu a způsob platby

Jasně specifikujte měsíční nájemné a dobu, do kdy má být nájemné uhrazeno. Důležité je také uvést, zda jsou v nájemném zahrnuty zálohy na energie, nebo se platí zvlášť. V případě navýšení nájmu musí být tento postup jasně definován ve smlouvě, včetně maximálního povoleného zvýšení.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Práva a povinnosti

V této sekci definujte, co je nájemci dovoleno a co již překračuje rámec běžného užívání objektu. To může zahrnovat podmínky týkající se domácích mazlíčků, možnosti provádět úpravy na nemovitosti, či pravidla týkající se kouření. Také je zde místo pro stanovení, za jakých okolností může pronajímatel vstoupit do pronajatého objektu​.

Ukončení a předčasné rozvázání smlouvy

Smlouva by měla obsahovat jasná pravidla pro její ukončení. To zahrnuje výpovědní lhůtu, podmínky pro předčasné ukončení nájmu a popis postupu při ukončení nájmu, včetně vrácení klíčů a vyúčtování nájemného​.

Podepsání smlouvy

Po důkladné kontrole všech bodů smlouvy obě strany přistoupí k jejímu podepsání. Doporučuje se, aby každá strana měla originál smlouvy nebo alespoň ověřenou kopii, aby v případě sporu mohla dokázat svá práva.

Shrnutí

Správně sepsaná nájemní smlouva je základem pro kvalitní a bezproblémový vztah mezi pronajímatelem a nájemníkem. Pečlivě připravená smlouva chrání zájmy obou stran a předchází možným konfliktům. S tímto průvodcem byste měli být schopni připravit smlouvu, která bude spravedlivá, transparentní a v souladu s českými zákony. Rád vám se sestavením bezchybné smlouvy pomohu.