Prodejci zvažují nabídku na koupi nemovitosti.

Čekat na lepší nabídku, nebo skočit po té první při prodeji nemovitosti?

Kdo si počká, ten se…

Dočká? Nemusí to tak být. Neexistuje zlaté pravidlo, které by tvrdilo, že trpělivé vyčkávání na toho “pravého” zájemce s balíkem peněz zajistí nejvýhodnější prodej. A neplatí to ani naopak: pokud bychom si snad mysleli, že skočit po první lákavé nabídce je vždy rozumné, můžeme se snadno popálit.

Při časování prodeje nemovitosti musíte sledovat, jak se vyvíjí zájem ze strany potenciálních kupců o osobní prohlídky nemovitosti a jakou mají tendenci s vámi vyjednávat o ceně. 

V praxi to vypadá tak, že v případě, kdy se v prvních týdnech, po vyvěšení inzerátu a zahájení prodeje, dveře vaší nemovitosti netrhnou a pořádáte jednu prohlídku za druhou, pak se čekání na výhodnější nabídku může vyplatit. V takovém případě je na místě si se zájemci lehce “pohrávat” a udržovat je v napětí. Připomínat jim, že momentálně máte na stole mnoho nabídek. Tím je můžete motivovat nabídnout vyšší cenu. Pokud někoho konkurence odradí, nebude vás to tolik bolet, protože stále vám za dveřmi stojí zástup zájemců.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Naopak, pokud zájemců příliš není a netrpělivě kontrolujete, zda vám někdo nevolal, je na místě zrychleně zvážit alespoň ty nabídky, které se snad objevily. Jiné už totiž přijít nemusí. Riskujete, že pokud budete dál čekat na lepší nabídku, vaše nemovitost se na trhu tzv. “spálí” a nikdo o ni nebude dál jevit zájem. To vás může donutit až k nechtěnému snížení ceny.

Takže už prodat, nebo ještě čekat na jinou nabídku?

Chce to intuici. Umění vycítit tu správnou prodejní příležitost. Schopnost správně určit, to je ono, jdeme do toho. Nic lepšího už nás nečeká.

Ale proboha jak? Taková otázka vás pravděpodobně trápí. Dnes vás musím uspokojit klišovitým “to záleží”. Záleží na okolnostech, nátuře zájemců, ceně, vašemu postoji k riziku a mnoha dalších faktorech. Chcete, abych vám poskytl přesnější odpověď? Kontaktujte mě.