pronajímatel, nájemce a údržba bytu

Jaké opravy platí pronajímatel a jaké nájemce?

Při pronájmu nájemního bytu je důležité mít jasnou představu o zodpovědnostech a povinnostech, které musí mít na paměti jak pronajímatel, tak nájemník, pokud jde o údržbu a opravy. V tomto článku se podíváme na to, co obě strany mají na starosti.

Základní údržba a opravy

První zodpovědností pronajímatele je poskytnout nájemníkovi byt, který je v dobře udržovaném stavu. Pronajímatel je povinen zajistit, že byt je vhodný k bydlení a bezpečný. Patří sem základní opravy, jako je například oprava vodovodních a elektrických zařízení, topení, dveří a oken. Pronajímatel by také měl zajišťovat pravidelnou údržbu a čištění společných prostorů, jako jsou chodby, výtahy a vstupní dveře.

Opravy způsobené opotřebením

Nájemník je zodpovědný za běžné opotřebení bytu způsobené jeho užíváním. To znamená, že pokud dojde k malým opravám v důsledku běžného používání, nájemník by měl nést náklady na tyto opravy. Například, pokud dojde k poškození stěn způsobenému nedbalostí nájemníka, může být povinen zaplatit za jejich opravu.

Nutné opravy a poruchy

V případě větších oprav nebo poruch, které nesouvisí s běžným opotřebením, je na pronajímateli, aby je vyřešil. Tato povinnost může zahrnovat opravy instalací, jako jsou například vytékající potrubí, nefunkční topení nebo problémy se střechou. Pokud dojde k takovým problémům, nájemník by měl neprodleně informovat pronajímatele, který je pak povinen zahájit opravu.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Záruky na spotřebiče

Pokud jsou v bytě poskytnuty nějaké spotřebiče nebo zařízení, jako je lednička, sporák nebo pračka, pronajímatel je odpovědný za jejich údržbu a opravy. Pokud dojde k poruše spotřebiče nebo zařízení způsobené běžným opotřebením, pronajímatel by měl nést náklady na opravu nebo výměnu.

Udržování čistoty

Základní hygienická údržba bytu, jako je čištění koupelny, WC a kuchyňského prostoru, je zodpovědností nájemníka. Nájemník je také odpovědný za udržování čistoty a pořádku ve svém bytě a za odstraňování odpadu a nečistot. Estetická údržba, jako je malování nebo tapetování, může být na zodpovědnosti buď pronajímatele nebo nájemníka, a to závisí na dohodě uvedené v nájemní smlouvě.

Závěr

Údržba nájemního bytu je společnou odpovědností pronajímatele a nájemníka. Základní údržba a opravy spadají na bedra pronajímatele, zatímco nájemník je zodpovědný za běžné opotřebení a udržování hygienických standardů. Je důležité, aby obě strany měly jasné ujednání ohledně údržby a oprav v nájemní smlouvě, aby se předešlo nedorozuměním a sporům v budoucnu.
Zajímá vás cokoli dalšího? Ozvěte se mi.